Checklista när ingen bor i lägenheten
Ibland står en lägenhet tom och utan övervakning en kortare eller längre period på året. Då skall du vidta ett antal säkerhetsåtgärder innan du lämna lägenheten för att undivka att det uppstår allvarliga skador på din lägenhet, huskroppen eller hos dina grannar. Här följer en lista på saker att göra och kolla innan du åker.
Stäng av vattnet
- Stäng huvudkranen för vattnet till din lägenhet. Den finns normalt under varmvattenberedaren.
- Öppna sedan minst en handfatskran på övervåning och en på nedersta våningen så rinner mycket vatten ur ledningarna.
- När det slutat rinna vatten; stäng handfatskranarna igen. Slutar det inte rinna är huvudkranen inte stängd ordentligt.
- Kolla att golvbrunnar är fria från smuts och fungerar som de ska. Det gäller framför allt den på bottenvåningen under varmvattenberedaren.
- Prova genom att hälla vatten i golvbrunnen och se att det rinner undan.
Varje år skadas minst en lägenhet i Skärgårdshusen för att medlemmen inte stängt huvudkranen. Resultatet blir förstörd inredning, en obrukbar lägenhet under 6-9 månader och en försäkringssjälvrisk på ca 50 000 kr som den drabbade föreningen tvingas betala. Vi kan använda pengarna bättre.
Ventilationen ska vara på
Kontrollera att husets mekaniska ventilation (husfläkten) är igång. Stäng inte av den! Husen är inte byggda för att självventilera. Utan ventilation finns risk för fukt och mögelangrepp. Det kan skada möbler och textilier i din lägenhet och i värsta fall orsaka skador i själva huskroppen.
Öppna luftspalterna i överkant av fönstren
Öppna luftspalten (ventilen) som finns i överkant på fönster i alla utrymmen utom badrum, kök och toa. Luftspalten öppnas genom att dra ändarna på spalten mot dig från insidan av fönstret. Luftspalterna släpper in frisk luft i lägenheten och minskar risken för mögel och dålig lukt.
Ställ in värmen i lägenheten på minst 10-12 grader
Värmen får inte vara helt avstängd! Justera elementen så att inomhustemperaturen håller minst 10-12 grader. Notera att det kräver att flera element per våningsplan är på. Lämna alla innerdörrar mellan rummen öppna för bättre luftcirkulation. Så undviker vi fukt och mögelskador.
Värmepump ska kompletteras med element
Om du har luftvärmepump installerad får den inte vara enda värmekälla i lägenheten. Går pumpen sönder eller blir överbelastad under en köldknäpp blir det minusgrader i lägenheten och vattenledningar i lägenheten skadas. Se till att elementen också är påslagna. Funderar du att installera en värmepump? Fråga styrelsen först!
Fasadbelysning på fram- & baksida ska vara på
Låt fasadbelysningen (ytterbelysningen) vara påslagen. Det gäller både fram- och baksida och gärna även balkong. Fasadbelysningen är en del av belysningen av utomhusytorna i området. Utöver att belysningen ökar trivseln för dem som bor kvar så blir det lättare för dem att se om obehöriga rör sig kring husen.
Vill du minimera elkostnaden byter du till LED-lampor. De drar försumbart med el, även om de är igång året runt.
Förvaring av golfbilar
Det är OK att låta din golfbil stå parkerad på sin plats utanför lägenheten under vintern. Om du vill täcka över den så vill vi helst att du nyttjar de kapell (allväderskydd) som tillverkas speciellt för golfbilar. Glöm inte att surra fast kapellet ordentligt! Vanliga presenningar har en tendens att blåsa iväg eller prassla förfärligt när det blåser. Det är förstås inte tillåtet att bygga någon som helst permanent eller tillfälligt golfbilsgarage.
Fjärrövervaka lägenheten
I och med att alla lägenheter har fiberanslutning finns möjligheter att både inbrottskydda och övervaka vad som händer i lägenheten ”på distans” med hjälp av din mobil, surfplatta eller dator. Du kan t.ex. låsa och låsa upp entrén för att släppa in hantverkare, kontrollera temperatur och luftfuktighet, få larm vid vattenläcka, höja och sänka värmen och givetvis få larm vid inbrott/brand och mycket annat. Kontakta gärna larm- och låsfirmor som har lösningar för detta.